Research on materials, customization, , and attention to detail are values ​​that characterize every kitchen.

As in this private residence, designed by architect Egidio Panzera at the Bosco Verticale in Milan, these values intertwine a dialogue between inside and outside to give life to a domestic oasis in the heart of the Milanese metropolis.

Bosco Verticale by , with Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra | Photography: @gattotere

The harmony between the materials used, the reflections between interior and exterior, the customized solutions, and the ability to conceal what should not be manifest, give shape to an apartment sewn, like a tailor-made suit, to the personality of the client.

As the trees characterize the shell of the skyscraper designed by Stefano Boeri Architetti, with Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra, so also the fossil branches and leaves trapped in the Forest marble become the protagonists of the interior project.

The exterior-interior connection is also created through reflection, used to break down corners and create continuous cross-references between inside and outside.

To furnish the kitchen space, the architect has availed himself of Valcucine’s collaboration, which has created an Artematica linear composition (design by ), among the most iconic of the company, that has been in production since 1988 and has been continuously updated.

The sustainable kitchen facade is made entirely of , a precious, resistant, and eco-friendly material. The choice of a matte finish and soft colour shades, playing with earthy and whitish tones, creates a mellow mood in syntony with the other areas of the house.

Interiors project by Egidio Panzera | Photography: Beppe Brancato

The handle-less solution enhances the clean, uncluttered lines of the design, setting off the finish of the cabinets thanks to uninterrupted front surfaces. The choice of using aluminum for grips and profiles enhances the technical side of the kitchen. The equipped walls create perspective lines that highlight the large, full-height window that offers a glimpse of the outdoors.

The idea to “hide and reveal”, a staple of Egidio Panzera’s work, reflects on the choice to place a kitchen in a niche and complete it with the Special Element New Logica System, an expression of Valcucine’s technical research.

A top lift-up door and downward sliding bottom door open and close to reveal and hide, as desired, all of the back panel equipment, a patented element that can be set up as needed, with the option to accommodate the hood as well.

With opened doors, everything is ready to be used in the most practical and effective way.

Conversely, with closed doors, everything is hidden, restoring order in an instant. Apart from giving maximum functionality in the kitchen department, New Logica System creates an evocative scenario offering amazing and unexpected entertainment for guests.

This sustainable kitchen introduced by Valcucine fits perfectly in the main architecture of a mansion characterized by furnishings that integrate into the walls, giving shape to the space, or hiding, as in the case of the rooms, unexpected spaces.

An approach also supported by Valcucine, always committed to research that aims to re-think and re-imagine ergonomics.

 

 

 

Cover photo: Egidio Panzera