Living up to the suggestiveness of its name, the Loop of Wisdom by Powerhouse Company embodies a timeless architectural concept. 

Powerhouse Companys design for a technology museum and reception center for a new neighborhood in Chengdu, China, is much more than an exuberant landmark. In addition to its obvious aesthetic appeal and cultural program, the fluid structure incorporates a spectacular public space – an undulating rooftop trail. This addition makes the Loop of Wisdom an accessible icon, rather than a remote beacon. It invites people to explore it and make it part of their regular walking or jogging routine.

Located in the Tianfu New District of Chengdu in Sichuan, Unis Chip City is one of several developments springing up along the Tianfu Avenue. Situated next to this major artery, the Loop of Wisdom commands attention with its flowing form and vibrant red color.

At night, LED lighting transforms it into a glowing sculpture. As the first completed building in the new development, it acts as a symbolic landmark for the future community and as a magnet for attracting future residents. 

The LED lights that illuminate the building at night and functional elements including gutters and handrails are all carefully concealed from sight, resulting in the streamlined profile that enhances the loops elegant simplicity and flowing lines.

Designed as a continuous ring, the loops form is archetypal and universal; organic and geometric; enigmatic yet instantly recognizable. While the client initially wanted a temporary building, they were so impressed by the quality of the design, its delicate relationship with the landscape and its elegant lines, that they decided it must become a permanent fixture. The Loop of Wisdoms design transformed the idea for an ephemeral structure into a vision of a long-lived and inherently sustainable one.

 While spectacular museums and reception centers are quite common in China, we wanted to create an icon that people can actually explore and use.’ Nanne de Ru Founder at Powerhouse Company

The client, chip manufacturer and real estate specialist Uni-Hiku, asked the Dutch architecture company Powerhouse Company to design the museum and reception center as part of its new development, Unis Chip City, in the vibrant metropolis of Chengdu. The new buildings would also function as a technology education center as well as an information center for the new city development.

During the site visit, the architects noticed the natural undulation in the terrain, a very subtle and soft hill. Normally in Chinese development these natural hills are leveled. Powerhouse Company decided instead to use the topography as the basis for a unique design that would bring an organic softness to the urban environment.

By shaping a circular path that follows the topography, the two separate programmatic entities are combined in one single structure. As the path rises up to make space for the program, it becomes a roof offering stunning views over the new development. The new building becomes a path and architecture at the same time, while allowing nature to continue around, under and within the form of the structure.

The Loop of Wisdoms flowing, organic form echoes the mountain ring circling its location on the Chengdu Plain. Embedded into the landscape, the building is accessible and public, a place for people to walk, run or simply admire the views. The Möbius-like form alludes to human ingenuity and the high-tech credentials of the Unis Group, as does the high quality of the building and the cutting-edge technology used to design and build it.

We wanted to work with the landscape rather than ignore it, so we used it to create an elegant, soft form. The building is extremely contextual, even though it is the first building to emerge in this new neighborhood of Chengdu. Its design is complementary to the surrounding natural landscape and its gentle form invites people to come and explore the context and the surroundings.’ – Stijn Kemper Partner at Powerhouse Company

The rooftop walkway measures 698 meters around, rising 25 meters from its ground level access to offer spectacular views of the surrounding greenery and distant mountains. Its surface is rubber asphalt – the material used for athletics tracks – making the path suitable for runners as well as walkers. Red was chosen for the color for the roof because of the striking contrast it makes with the lush green of the landscape.

 

Above the track, the rooftop surface is composed of custom aluminium tiles. 15,218 of these, each with its own unique profile and numeric code, form a seamless skin for the serpentine shape.

Beneath the red roof, the exhibition spaces have a warm, natural atmosphere, created by wooden ceilings and open views of the surrounding landscape. The facades are structurally glazed to a height of 13 meters with glass reinforcement fins. This transparency blurs the boundary between indoors and outdoors, again enhancing the connection with nature.

In addition to designing the Loop of Wisdom, Powerhouse Company acted as a consultant for the development, which includes residential buildings, offices, shopping malls and schools. The architects also designed other elements of the plan, including mixed-use offices that are currently under construction.

Eventually, a new school will be built next to the site of the Loop of Wisdom. The building will enter its second phase of life as a library and sports center, complete with an Olympic-sized running track, maintaining its focal role in the community. This built-in longevity makes the building inherently sustainable.

 

Info:

Architects: Powerhouse Compnay
Co-architect: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Landscape architect: AECOM, Wisto
Interior architect: CCD, Xenario
Urban planner: Woods Bagot
MEP consultant: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Structural engineer: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Facade engineer: Chengdu JZFZ Architectural Design Co.Ltd.
Lighting advisor: Minka
Contractor: CSCEC, Kelida

Photography: Jonathan Leijonhufvud Architectural Photography