The courtyard at the centre of the British Museum was one of London’s long-lost spaces. Originally a garden, soon after its completion in the mid-nineteenth century it was filled by the round Reading Room and its associated bookstacks. Without this space the Museum was like a city without a park. This project is about its reinvention.

Great Court at the British Museum by Foster + Partners

With over six million visitors annually, the British Museum is as popular as the Louvre or the Metropolitan Museum of Art. However, in the absence of a centralised circulation system it was congested and difficult to navigate. The departure of the British Library was the catalyst for removing the bookstacks and recapturing the courtyard as a new public focus.

The Great Court is entered from the Museum’s principal level and connects all the surrounding galleries. Within the space there are information points, a bookshop and café. At its heart is the magnificent volume of the Reading Room, now a major exhibition space, which for the first time in its history is open to all. Broad staircases encircling the Reading Room lead to a temporary exhibitions gallery and a restaurant terrace. Beneath the courtyard are the Sainsbury African Galleries, an education centre and facilities for schoolchildren.

Great Court at the British Museum by Foster + Partners

The glazed canopy that makes all this possible is a fusion of state-of-the-art engineering and economy of form. Its unique geometry is designed to span the irregular gap between the drum of the Reading Room and the courtyard facades, and forms both the primary structure and the framing for the glazing, which is designed to reduce solar gain. As a cultural square, the Court also resonates beyond the confines of the museum, forming a new link in the pedestrian route from the British Library to Covent Garden, the river and the South Bank. To complement this artery, the Museum’s forecourt was restored to form a new civic space. Together with the Great Court, it is a major new amenity for London.

Great Court at the British Museum by Foster + Partners

 

Practice profile:

Foster + Partners, the largest architecture firm in the UK, is a global studio for sustainable architecture, urbanism and design, founded by Norman Foster in 1967. Since then, he, and the team around him, have established an international practice with a worldwide reputation. With offices across the globe, we work as a single studio that is both ethnically and culturally diverse.

 

Courtesy: Foster + Partners
Address of the project: The British Museum Great Russell Street Bloomsbury London WC1B 3DG
Photography: Nigel Young / Foster + Partners